2020-04-09 11:43:47• hírek • Bede Emőke

Egyre kevesebb Szatmár megyei van otthoni karanténban

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal által naponta közreadott adatok szerint az elmúlt napokban jelentősen csökkent azon személyek száma, akik lakhelyi elkülönítés alatt állnak, ezzel párhuzamosan azonban jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiket hatósági karanténba helyeztek.

Míg április 1-én megyénkben 4395 személy töltötte napjait otthoni elkülönítésben, addig április 9-re - egy konstans csökkenés után - számuk 2291-re esett, azaz szinte megfeleződött. Hasonlóan drasztikus, viszont ellentétes előjelű változás érhető tetten az intézményes karantén alatt állók számában is: a hónap első napján „csak” 312 főt tartottak valamelyik Szatmár megyei karanténközponttá kinevezett szálláshelyen, április 9-re az e helyzetben levő személyek száma már elérte a 625-öt, azaz szó szerint megduplázódott az arányuk.


E változásoknak egyik legfontosabb oka, hogy egyre több ország került fel az úgynevezett vörös zóna listájára. Az április 3-án, 0 órakor érvénybe lépő rendelet szerint Ausztria, Belgium, Svájc, Franciaorzság, Németország, Irán, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok és Törökország szerepel e listán, azaz minden olyan személynek, mely ezen országok egyikéből érkezik Romániába, kötelező módon 14 napos hatósági karanténnak kell alávetnie magát. Mindenki másnak pedig, aki olyan nemzetközi utazásból tér haza, mely nem érintette a fentebb említett országokat, otthoni elkülönítést irányoznak elő a hatóságok, melynek időtartama úgyszintén két hét. Ugyanakkor a lakhelyi elkülönítés alatt álló személyek számának szignifikáns csökkenésében annak is meghatározó szerepe van, hogy egyre több esetben telik le az a bizonyos 14 nap.


Noha az otthoni elkülönítés betartása az érintettek túlnyomó többségének szerencsére nem okozott gondot, mégis rendszeresen buknak le olyan renitens személyek, akik ilyen-olyan indoknál fogva nem tartották be a szabályokat. A Szatmár.ro is rendszeresen tudósított ilyen esetekről: gondoljunk például arra a batarcsi esetre, amikor többen is elhagyták az otthonukat, hogy részt vehessenek egy temetésen. Ezen személyek nyakába nem csak egy tetemes pénzbírság, de egy büntetőjogi eljárás is szakadt.


Ugyanakkor érdemes azt is tudni, hogy a rendelkezések értelmében a lakhelyi elkülönítés szabályaira fittyet hányókat intézményes karanténba szállítják, ahol újfent 14 napot kell az illetően eltöltenie, ennek költségeit pedig saját zsebből kell fizetnie. Szerdán is lebukott egy ilyen helyzetben levő személy, kit a hatóság 2 ezer lejes pénzbírsággal súlyott, emellett be is költöztették Szatmár megye valamelyik karanénközpontjába, ahol sokkal szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: